Golonki z warzywami

0 (0 ocen)

Golonki są bardzo soczyste i delikatne. Mąż je uwielbia, a nawet dzieci.

Składniki:

  • 4 średnie golonki
    40 dag fasolki szparagowej
    40 dag poszatkowanej kapusty
    3 cebule
    3 pomidory
    3 ząbki czosnku
    2 marchewki
    Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, margaryna

Golonki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki nacieramy solą, pieprzem, paprykami i zastawiamy w lodówce na min.4 godziny (najlepiej na całą noc). Fasolke obieramy ze strączków, kroimy na pół, wsypujemy do miski, dodajemy poszatkowana kapustę, pokrojona w talarki cebule, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, pomidora kroimy w kostke a czosnek przeciskamy przez praske. Wszystkie warzywa mieszamy, delikatnie solimy i dadajemy papryki ostrej. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy 4 łyżki margaryny, następnie ½ warzyw, golonki obsmażamy na patelni z obydwu stron i układamy na warzywach następnie przykrywamy drugą warstwą warzyw. Na wierzch kładziemy jeszcze 4 łyżki margaryny. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temp.200 stopni.

Porady

Zamiast margaryny możemy użyć masła klarowanego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy