Gołąbki zasmażane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż na wodzie i mleku. Dużą główkę kapusty umieszczamy w garnku z osoloną wodą podstawą do dołu. Gotujemy ok 20 min. Wyjmujemy i lekko studzimy po czym zdejmujemy wszystkie liście. Z wierzchnych wycinamy główny nerw. Najmniesze siekamy i dodajemy do farszu. Do mięsa mielonego dodajemy kapustę i przyprawiamy. Nakładamy łyżkę farszu na cieńszy brzeg liścia i zawijamy, brzegi delikatnie wsuwamy do wewnątrz rulona. Obsmażamy na patelni na dużym płomieniu przez kilka minut. W garnku układamy od największych sztuk. Dodajemy 1,5 kostki rosołowej i 2łyżki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz, 1 łyżkę cukru i kilka łyżek oleju. Zalewamy wodą i gotujemy ok 1,5 godziny na małym płomieniu. Wywar odlewamy do osobnego naczynia. W misce 2łyżki skrobi ziemniaczanej rozprowadzamy w zimnej wodzie. Wlewamy do gotującego się wywaru tworząc sos. Młode ziemniaczki smażymy w głębokim oleju.
Porady
Farsz należy dobrze przyprawić, gdyż jego część smaku zyska sos.
Komentarze