Gołąbki w innym wydaniu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Historię z gołąbkami zaczynałam właśnie od tego przepisu-idealny dla młodej pani domu :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    5 jaj
    1 szkl. kaszy manny
    2 główki kapusty(1 większą- sparzyć,2 mniejszą -posiekać)
    koncentrat pomidorowy(średni słoiczek)
    przyprawy:sól,pieprz, przyprawa uniwersalna,liść laurowy,ziele angielskie


Gołąbki w innym wydaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone,jaja,kaszę manną i posiekaną jedną mniejszą kapustę przyprawić solą i pieprzem,wszystko razem wymieszać.Uformować kotleciki i obsmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
    Ze sparzonej wcześniej większej kapusty oddzielić liście i pościnać im twarde części,tak aby cały liść miał mniej więcej jedną grubość.
    Kotleciki powkładać do liści i ściśle zawijać.W garnku(odpowiedniej wielkości) przygotować bulion z dodatkiem liścia laurowego,ziela angielskiego i przyprawa uniwersalna,następnie na sam spód położyć liść kapusty na niego układać nasze gołąbki i dusić 30 min.Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy,troszkę oleju i dusić razem ze 20 min.

Porady

Kotlety przed smażeniem mogą wydawać się za rzadkie ale po usmażeniu będą dobre.Mój sos jest prosty i mało pracochłonny ale można go przygotować wg własnego pomysłu lub w tradycyjny sposób:na oleju podsmażyć mąkę nie za dużo,żeby nie było gęsto na złoty kolor,dodać koncentrat pomidorowy lub przecier,razem wymieszać na koniec zaciągnąć śmietaną i razem podgotować na patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy