Gołąbki...Pyszne bogate i aromatyczne wnętrze, otulone w miękką i aksamitną kapustkę...Pychota
60 min
Składniki:
2 duże kapusty
75 dag mięsa z łopatki
35 dag podgarla wędzonego lub boczku
35 dag wiejskiej kiełbasy
3 woreczki białego ryżu
2 woreczeki kaszy gryczanej
Sól, pieprz
1.Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać w całości wodą i gotować w lekko osolonym wrzątku, odcinając kolejno liście. Mają one być lekko miękkie. Twarde zgrubienia liści można dodatkowo wyciąć.
Wszystkie rodzaje mięs zmielić w maszynce. Kasze i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Składniki połączyć ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Przygotowane liście z kapusty napełnić farszem, ostrożnie, ale dokładnie zawinąć. Przygotowane gołąbki włożyć do rondla wyłożonego pozostałymi liśćmi z kapusty. Zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 2 godzin. Gotowe podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Komentarze