Gołąbki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gołąbki...Pyszne bogate i aromatyczne wnętrze, otulone w miękką i aksamitną kapustkę...Pychota

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże kapusty
    75 dag mięsa z łopatki
    35 dag podgarla wędzonego lub boczku
    35 dag wiejskiej kiełbasy
    3 woreczki białego ryżu
    2 woreczeki kaszy gryczanej
    Sól, pieprz

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać w całości wodą i gotować w lekko osolonym wrzątku, odcinając kolejno liście. Mają one być lekko miękkie. Twarde zgrubienia liści można dodatkowo wyciąć.
    Wszystkie rodzaje mięs zmielić w maszynce. Kasze i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Składniki połączyć ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Przygotowane liście z kapusty napełnić farszem, ostrożnie, ale dokładnie zawinąć. Przygotowane gołąbki włożyć do rondla wyłożonego pozostałymi liśćmi z kapusty. Zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 2 godzin. Gotowe podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.

Komentarze

Podobne przepisy

5 (197 ocen)

gołąbki z kapusty włoskiej

4.98 (188 ocen)

siekane gołąbki