GOFRY Z LODAMI I MUSEM MALINOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Chrupiące gofry podane ze słodkimi lodami i kwaśnym musem malinowym, smakują wyśmienicie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 500 ml mleka
    - 2 jajka
    - 1 łyżka cukru
    - 6 łyżek oleju
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MUS MALINOWY
    - 200g malin

    DODATKOWO
    - lody waniliowe
    - sprażone płatki migdałów

Gofry z lodami i musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    1. Oddziel żółtko od białka. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem.
    Osobno ubij białko. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem.

    2. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.

    MUS MALINOWY
    Maliny wrzucić do małego rondliczka i nastawić na małym ogniu. Podgrzwewać aż zrobi się mus.

    PODANIE
    Na gotowe, delikatnie ciepłe gofry wyłożyć dwie łyżki lodów waniliowych. Polać musem malinowym i posypać sprażonymi płatkami migdałów.

Komentarze

Podobne przepisy