Gofry wyśmienite

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko. Podajemy z owocami, posypane cukrem pudrem.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • • 2 jajka,
    • 15g cukru,
    • 160g mąki pszennej,
    • 270ml mleka,
    • Odrobina skórki startej z cytryny,
    • 50g masła,
    • Szczypta soli,

Gofry wyśmienite - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Masło rozpuszczamy i studzimy.
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, cukier, skórkę z cytryny oraz 1/3 mleka. Miksujemy do połączenia stopniowo dodając resztę mleka. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.
    Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-5 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
    Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy