Gofry wyśmienite - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, cukier, skórkę z cytryny oraz 1/3 mleka. Miksujemy do połączenia stopniowo dodając resztę mleka. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-5 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Komentarze