Garnek pełen smaku

0 (0 ocen)

Danie jednogarnkowe, a właściwie jednobrytfankowe, które robi się samo. Rodzaj zapiekanki z kaszą jęczmienną, pieczarkami, kapustą kiszoną, pomidorami i karkówką. Wszystko wkładamy do brytfanki surowe, lekko przyprawiamy i po trzech kwadransach możemy się delektować pysznym jedzonkiem. Polecam!

Składniki:

  • 400 g karkówki bez kości
    250 g kapusty kiszonej
    300 g pieczarek
    100 g kaszy jęczmiennej perłowej
    2-3 pomidory (350 g)
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    1 mała gałązka rozmarynu

Garnek pełen smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w niedużą kostkę, dodajemy sól, pieprz i pieprz ziołowy, mieszamy. Kapustę płuczemy, odcedzamy i kroimy. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Z gałązki rozmarynu zdejmujemy igiełki i siekamy.
  • 2. Na dnie brytfanki (naczynia żaroodpornego z pokrywą) układamy pieczarki, lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na pieczarki równomiernie wysypujemy suchą kaszę, następnie układamy kapustę, pomidory i na wierzchu mięso. Posypujemy rozmarynem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy