Kociołek pełen smaku

4.5 (163 ocen)

Kociołek to danie jednogarnkowe, jedno z moich ulubionych :)

Składniki:

  • 30 dag schabu
    25 dag pieczarek
    20 dag bakłażana

    1 puszka krojonych pomidorów

    3 łyżki oleju
    2 płaskie łyżeczki przyprawy typu wegeta
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek pełen smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w plastry grubości ok. 1cm, solimy z obu stron i odstawiamy na pół godziny. Spłukujemy wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w kostkę.
  • 2. Pieczarki czyścimy i kroimy w ćwierćplasterki.
  • 3. Schab kroimy w kostkę, obsmażamy na oleju i dusimy aż do odparowania, przyprawiamy wegetą i pieprzem. Dodajemy pieczarki, smażymy razem 3-4 minuty i dorzucamy bakłażana. Mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy pomidory krojone i majeranek i nadal dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Jeśli trzeba, podlewamy wodą.
  • 4. Przed podaniem dodajemy zieloną pietruszkę i mieszamy.
    Podajemy z bułką.

Porady

Z podanej ilości otrzymujemy 2 porcje dla głodomorów lub 3 mniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Pieczarki Pomidor Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować