Galaretkowy torcik

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest niezwykle proste i efektowny. Zrobił furorę w domu. A do tego niewiele kosztuje! Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego - niesłodzonego
    3 szklanki wody
    3 galaretki w różnych smakach i kolorach – najlepiej mocno kontrastowych, np. wiśniowa, cytrynowa i pomarańczowa, wtedy daje lepszy efekt
    tabliczka białej czekolady

Galaretkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Galaretki rozpuścić w osobnych miseczkach, każdą w szklance wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia.
    2. Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubić mikserem na pianę. Pianę podzielić na 3 równe części.
    3. Do każdej z chłodnych, ale jeszcze płynnych galaretek dodać pianę. Wymieszać.
    4. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    5. Na środek tortownicy wylać 3 łyżki pierwszego koloru, następnie trzy łyżki drugiego koloru i trzy łyżki trzeciego. Czynność powtarzać, aż do skończenia galaretek.
    6. Wstawić tortownicę do lodówki. Trzymać aż całość się zetnie.
    7. Polać wystudzoną, ale jeszcze płynną białą czekoladą.

Porady

Należy pamiętać, by galaretki nie były zbyt ciepłe przed dodaniem ubitego mleka. By mleko dobrze się ubiło należy je bardzo dobrze wcześniej schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy