Galaretkowy przekładaniec z truskawkami

0 (0 ocen)

Bardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników.

Składniki:

  • 1 galaretka cytrynowa
    400 ml wrzątku
    1 galaretka truskawkowa
    500 ml wrzątku
    1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g)
    1,5 szklanki truskawek

Galaretkowy przekładaniec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, czerwoną w 500 ml (tak jak na opakowaniu). Galaretki studzimy. Schłodzone zagęszczone mleko ubijamy mikserem do momentu powstania puszystej pianki (ok. 5 min na dużych obrotach). Mleko dzielimy na dwie porcje. Pierwszą mieszamy z cytrynową galaretką. Na spodzie formy o kształcie serca wylewamy masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Drugą porcję mleka łączymy z 200 ml galaretki truskawkowej. Delikatnie przelewamy do formy. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu na wierzchu układamy truskawki (rozmrożone lub świeże), zalewamy resztą galaretki. Całość chłodzimy w lodówce. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy masy mocno stężeją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy