GALARETKOWIEC PATKI

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny galaretkowiec na śmietanie idealny deser dla małych i dużych. Bez pieczenia.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    400 ml Śmietany 18 %
    5 łyżek cukru trzcinowego
    3 łyżki żelatyny
    3 galareki każda w innym kolorze

Galaretkowiec patki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą z galaretek rozpuszczam w oddzielnej miseczce w 400 ml wrzącej wody. Następnie pozostawiam do przestygnięcia a następnie wkładam do lodówki by galaretki stężały najlepiej ok 5 godzin.

    Do garnka o grubym dnie wlewam mleklo. Podgrzewam a następnie wsypuję żelatynę oraz cukier.

    Mieszam energicznie by wszystko się rozpuściło i nie powstały grudki. Odstawiam do przestygnięcia.

    Dodaję śmietanę i dokładnie za pomocą miksera całość łącze. Następnie wyciągam galaretki z lodówki, kroję w kosteczki.

    Galaretki dodaję do masy śmietankowej. Mieszam. Masę przelewam do szczelnej keksówki lub tortownicy. Ja użyłam silikonowej. Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy