Galaretka z czarnej porzeczki i aronii z nutką mięty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cierpki smak aronii łagodzi dodatek cukierków miętowych. Galaretka o lekko miętowym smaku i pełna witaminy C. Po zastygnięciu jest twarda. Można ją wykorzystać do ciast i deserów oraz jako dodatek do kanapek z serem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg czarnej porzeczki bez szypułek
    0,5 kg aronii bez szypułek
    1 kg cukru
    5 miętowych cukierków

Galaretka z czarnej porzeczki i aronii z nutką mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: porzeczki i aronię przełożyć do garnka, podlać 1/3 szklanki wodą, wsypać 1 łyżkę cukru i zagotować. Całość gotować do miękkości owoców. Następnie owoce przetrzeć przez metalowe gęste sito, ponownie przełożyć do garnka, wsypać pozostały cukier oraz cukierki. Całość gotować na małym ogniu, często mieszać. Gotować galaretkę aż odparuje około 1/3 płynu. Gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

1 do galaretki można dodać parę kropli soku z cytryny wtedy kolor będzie bardziej wyraźny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy