Galaretka z czarnej porzeczki na zimno

4.99 (178 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Taka galaretkę robiła moja mama. Zachowane tu są prawie wszystkie wartości odżywcze porzeczki. Pamiętam te długie zimowe wieczory, kiedy lubiła delektować się jej smakiem i aromatem, popijając gorącą niesłodzoną herbatą.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
    1.3 - 1.5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Galaretka z czarnej porzeczki na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie przebrać, pozbawić ogonków. Wsypać do rondla i trochę zgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • 2. Postawić rondel na małym ogniu i dokładnie zmiksować. Podgrzać tylko tyle żeby cukier dobrze się rozpuścił.
  • 3. Zmiksowane, lekko ciepłe porzeczki przełożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.

Porady

Słoiki wyparzyć wrzątkiem lub wstawić do piekarnika włączonego na 100 stopni. Gdy lampka kontrolna zgaśnie, słoiki są gotowe do użycia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować