Francuskie "cukiereczki"

0 (0 ocen)

  • 45 min

,,cukierki", które rozpływają się w ustach

  • 45 min

Składniki:

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego ( 1 opakowanie)
    1 opakowanie orzechów laskowych
    1 łyżka cukru
    1 łyżka miodu
    szczypta cynamonu
    2 jajka
    10 dag cukru pudru

Francuskie "cukiereczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i kroję w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam do miseczki, dodaję cukier, miód, cynamon i białka. Mieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Masę orzechową nakładam na środek pierwszego prostokąta, przykrywam drugim, brzegi smaruję rozmąconym żółtkiem i sklejam oba prostokąty ze sobą. Końce ciastek zawijam jak papierek od cukierka. Blachę opłukuję zimną wodą i układam na niej ciastka. Wierzch ciastek smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230'C na 10-12 min. Gorące zdejmuję z blachy i posypuję cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy