Focaccia z ziołami

0 (0 ocen)

  • 8 min

Włoskie pieczywo na pewno zasmakuje każdemu. Można je łączyć z wieloma składnikami.

  • 8 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    10 g drożdży
    3/4 szklanki wody
    2-3 łyżki mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    dodatki: bazylia, majeranek, suszone pomidory, kminek, suszony czosnek
    oliwa z oliwek

Focaccia z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników (oprócz dodatków) zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Następnie ponownie zagnieść i przełożyć do formy natłuszczonej oliwą. Wierzch ciasta posmarować oliwą, by nie obeschło i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  • 2. Przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch focacci ziołami. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut.

Porady

Foccacię można jeść bez dodatków jako przekąskę lub zrobić z niej kanapkę np. z pomidorem lub szynką. Jeśli używam suszonych pomidorów, posypuję wierzch focacci nimi na ok. 15 minut przed końcem pieczenia, by uniknąć przypalenia.

Komentarze

Podobne przepisy