REKLAMA

Włoska focaccia z ziołami

wyświetlono: 2481 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Pyszna,pachnąca ziołami ,idealna na przekąskę.

opublikowany: 27.08.2014
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    ciepła woda ( około 1 szklanka)
    3 łyżki oliwy lub oleju

    dodatkowo:
    suszona bazylia
    suszone oregano
    suszony rozmaryn
    papryka w proszku słodka lub ostra
    zioła prowansalskie
    olej do posmarowania
    mąka do podsypania
    masło do posmarowania formy
Ocena:

(średnia 4.5 z 153 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z z łyżeczką cukru,pół szklanki ciepłej wody i 1 łyżką mąki.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do mąki dodać sól,olej i drożdże ,zagnieść mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dolewając ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosło.
  • 3. Ciasto rozwałkować,wyłożyć do formy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.
  • 4. Ciasto posmarować olejem i oprószyć ziołami.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Domowa focaccia

Domowa foccacia

kategoria: Pieczywo focaccia Przekąski opublikowany: 11.07.2020 | wyświetlono: 431 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Michalina

focaccia z ziołami

Smaczny włoski chlebek, podawany jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 30.07.2013 | wyświetlono: 426 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE