Włoska focaccia z ziołami

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna,pachnąca ziołami ,idealna na przekąskę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    ciepła woda ( około 1 szklanka)
    3 łyżki oliwy lub oleju

    dodatkowo:
    suszona bazylia
    suszone oregano
    suszony rozmaryn
    papryka w proszku słodka lub ostra
    zioła prowansalskie
    olej do posmarowania
    mąka do podsypania
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia Przekąski

Włoska focaccia z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z z łyżeczką cukru,pół szklanki ciepłej wody i 1 łyżką mąki.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do mąki dodać sól,olej i drożdże ,zagnieść mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dolewając ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosło.
  • 3. Ciasto rozwałkować,wyłożyć do formy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.
  • 4. Ciasto posmarować olejem i oprószyć ziołami.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować