Flaki domowe

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała H. Wiśniewska.

  • Średni

Składniki:

  • - flaki wieprzowe (pokrojone): 1 kilogram
    - przyprawa fo flaków (do smaku wg. uznania): 3 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - maggi (do smaku wg. uznania): 0.5 łyżeczki
    - włoszczyzna (seler, por, 2 pietruszki, 5 marchewek): 1 sztuka
    - koncentrat pomidorowy (mały): 1 sztuka

Flaki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki obgotowujemy 2 razy po 15 minut w osolonej wodzie, za każdym razem ją zmieniając. W trzeciej wodzie gotujemy flaki do miękkości, ok. 20 minut.
  • 2. Dodajemy obrane i starte na tarce warzywa, gotujemy. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawą do flaków, solą, pieprzem, maggi i koncentratem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy