Flaczki po bułgarsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne ,bardzo delikatne w smaku.

  • 60 min

Składniki:


  • 2 kg ugotowanych i pokrojonych flaków cielęcych
    100 g boczku wędzonego
    1,5 l bulionu wołowego
    puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
    cebula
    czerwona papryka
    papryczka chilli
    łyżka koncentratu pomidorowego
    3 łyżki oleju
    2 łyżki mąki
    liść laurowy
    4 ząbki czosnku
    zioła (tymianek ,majeranek ,czubryca)
    mielona papryka
    100 g startego żółtego sera
    sól ,pieprz

Flaczki po bułgarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyściłem. Cebulę ,czosnek i chilli drobno posiekałem. Paprykę pokroiłem w małą kostkę. W garnku rozgrzałem oliwę i podsmażyłem pokrojony w kostkę boczek. Dodałem cebulę ,czosnek i paprykę i smażyłem jeszcze 3 min. Oprószyłem mąką i chwilę smażyłem. Dodałem pomidory z zalewą ,zagotowałem.
    Następnie dodałem flaki ,bulion ,liść laurowy ,koncentrat pomidorowy ,zioła i mieloną paprykę. Gotowałem na małym ogniu ok. 45. Pod koniec doprawiłem do smaku solą ,pieprzem i ziołami.
    Podałem z żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy