Filet ze szpinakiem w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

To szybkie, proste i bardzo efektowne danie obiadowe. Moi domownicy je uwielbiają. Wystarczy prosta surówka i mamy pełnowartościowy posiłek.

  • 60 min

Składniki:

  • filet z kurczaka
    opakowanie ciasta francuskiego
    opakowanie świeżego szpinaku
    2-3 ząbki czosnku
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
    jajko
    olej
    mąka

Filet ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet kroimy w podłużne paski, oprószamy przyprawą do kurczaka i przesmażamy. Szpinak chwilę blanszujemy na rozgrzanym oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na podsypanej mąką stolnicy rozkładamy ciasto francuskie, przekrajamy na pół. Każdy płat nacinamy wzdłuż dłuższych bokó w paski o szerokości k. 1,5 cm (nie dochodząc do środka). Na środku układamy wcześniej przygotowany szpinak, na to paski usmażonego kurczaka.
  • Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 3. Paski ciasta zakładamy na przemian na nadzienie, zostawiając niewielkie szparki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku w 200 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim