Filet w estragonie i sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę potrawę podpatrzyłam w jednej z restauracji. Mój narzeczony ją uwielbia. Ja też, bo jest tania i szybka!

Składniki:

  • ● filet z kurczaka
    ● małe op. śmietany 18-proc.
    ● pomidor
    ● cebula
    ● olej do smażenia
    ● ząbek czosnku
    ● przyprawa uniwersalna
    ● estragon
    ● woreczek ryżu parabolicznego

Filet w estragonie i sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet w estragonie i sosie śmietanowym 1. Fileta myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i kroimy
    w poprzek na pół. Kotlety
    lekko rozbijamy. Oprószamy
    z obu stron estragonem. Odstawiamy
    na 5 minut.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy
    olej i smażymy filety po ok.
    5 minut z obu stron. Przekładamy
    do miski i przykrywamy,
    aby nie wystygły.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Do pozostałego
    ze smażenia filetów
    oleju wlewamy śmietanę
    i energicznie mieszamy, aż
    powstanie jednolity sos. Wsypujemy
    szczyptę estragonu,
    czosnek i przyprawe uniwersalna. Dokładnie
    mieszamy. Do sosu wkładamy
    filety i gotujemy ok. 5 minut.
  • 4. Ryż gotujemy na sypko.
    Podajemy z mięsem, sosem
    i surówką. Do dania najlepiej
    pasują pokrojone w ćwiartki
    pomidory z cebulą.

Porady

● Jeśli ktoś liczy kalorie, to może 1/2 śmietany zastąpić jogurtem naturalnym. ● Sos można zagęścić odrobiną mąki wymieszanej z wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy