Faworki i różyczki karnawałowe

0 (0 ocen)

Idealne na karnawał :-) Wbrew pozorom różyczki są bardzo proste w przygotowaniu. Kto raz ich zasmakuje zostaną w jego kuchni na dłużej :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    6 żółtek
    szklanka gęstej śmietany
    łyżka octu

    olej do smażenia
    cukier puder
    dowolny dżem
    dodatkowo jedno białko na sklejanie róż

Faworki i różyczki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na pół. Z jednej połowy robimy faworki a z drugiej róże. Wycinamy trzy koła dowolnej wielkości, nacinamy je, a środek sklejamy białkiem. Smażymy na oleju. Po wystygnięciu nadziewamy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Róże smażymy mniejszym kołem do spodu wtedy ładnie się uformują. Można także robić je z dwóch kół. Im cieńsze ciasto tym są delikatniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy