Faworki FIT

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jak to w tłusty czwartek bywa faworki zjeść trzeba ! A co jeśli nasi bliscy dbają o linie ? Wtedy do akcji wkraczają faworki fit !! Bez tłuszczu, smażenia i cukru.

  • 60 min

Składniki:

  • - 380 g mąki
    - 6 żółtek
    - Małe opakowanie jogurtu naturalnego
    - 2 łyżki spirytusu bądź koniaku
    - 1/2 łyżeczki soli
    - ksylitol do posypania (lub mniej fit cukier puder)

Faworki fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sipmqp 1. Na stolnice przesiewamy mąkę a następnie robimy dołek i wbijamy 6 żółtek.
  • image-1iirsfx 2. Zagarnąć mąkę do środka i wymieszać. Dodać jogurt, spirytus i sól a następnie przez ok. 15 minut wyrabiać. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię i dać mu odpocząć ok. 30 min.
  • image-0cd3ojp 3. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy a następnie na środku zrobić małe nacięcie nożem.
  • image-19lgsab 4. Przez każde nacięcie przełożyć pasek. A następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika, partiami. Temperatura 180 stopni na ok 12 min.
  • image-0dv0k54 5. Jeśli faworki mają być mocno fit posypujemy je ksylitolem jeśli nie, cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy