Jak to w tłusty czwartek bywa faworki zjeść trzeba ! A co jeśli nasi bliscy dbają o linie ? Wtedy do akcji wkraczają faworki fit !! Bez tłuszczu, smażenia i cukru.
60 min
Składniki:
- 380 g mąki
- 6 żółtek
- Małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki spirytusu bądź koniaku
- 1/2 łyżeczki soli
- ksylitol do posypania (lub mniej fit cukier puder)
1.Na stolnice przesiewamy mąkę a następnie robimy dołek i wbijamy 6 żółtek.
2.Zagarnąć mąkę do środka i wymieszać. Dodać jogurt, spirytus i sól a następnie przez ok. 15 minut wyrabiać. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię i dać mu odpocząć ok. 30 min.
3.Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy a następnie na środku zrobić małe nacięcie nożem.
4.Przez każde nacięcie przełożyć pasek. A następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika, partiami. Temperatura 180 stopni na ok 12 min.
5.Jeśli faworki mają być mocno fit posypujemy je ksylitolem jeśli nie, cukrem pudrem.
Komentarze