Faszerowany kurczak z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie trybujemy. Wycinamy skrzydełka.
Rozkładamy go na desce. Wycinamy kawałki fileta i rozkładamy w miejscach gdzie znajduje się tylko skóra kurczaka.
Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i zostawamy.
Do miski wkładamy mięso mielone i robimy jak na kotlety mielone.
Dodajemy posiekaną pietruszkę i żurawinę. Robimy z tego kulę i umieszczamy na środku wytrybowanego kurczaka. Zawijamy i zszywamy wszystkie dziury.
Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 1,5h na 180stopni
Porady
Kurczaka pieczemy tyle czasu ile waży.
Przyprawa do kurczaka najlepiej jakąś czerwoną żeby ładny kolorek złapał jak na zdjęciu.
Komentarze