Faszerowany kurczak z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od mamy. Jest bardzo smaczne na gorąco jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • Duży kurczak świeży, ok 1,5-2kg
    500-600g mięsa mielonego (łopatka, karkówka jak kto woli)
    1 jajko
    bułka tarta
    sół
    pieprz
    wegeta
    natka pietruszki
    przyprawa do kurczaka czerwona
    czosnek granulowany
    50g suszonej żurawiny (można mniej, według uznania)

Faszerowany kurczak z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie trybujemy. Wycinamy skrzydełka.
    Rozkładamy go na desce. Wycinamy kawałki fileta i rozkładamy w miejscach gdzie znajduje się tylko skóra kurczaka.
    Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i zostawamy.

    Do miski wkładamy mięso mielone i robimy jak na kotlety mielone.
    Dodajemy posiekaną pietruszkę i żurawinę. Robimy z tego kulę i umieszczamy na środku wytrybowanego kurczaka. Zawijamy i zszywamy wszystkie dziury.
    Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka
    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 1,5h na 180stopni

Porady

Kurczaka pieczemy tyle czasu ile waży. Przyprawa do kurczaka najlepiej jakąś czerwoną żeby ładny kolorek złapał jak na zdjęciu.

Komentarze

Podobne przepisy