Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam mięsko drobiowe faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI


    1 duży kurczak o 2 kg.
    małe opakowanie suszonych śliwek
    małe opakowanie suszonej żurawiny
    2 łyżki sosu sojowego
    1 przyprawa do kurczaka
    1 łyżka ziół prowansalskich
    nici do sznurowania mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości. Nie zrobiłam zdjęć jak to robić, dlatego odsyłam TU

    Kiedy już poradziliśmy sobie z odfiletowaniem. Kurczaka układamy w naczyniu. Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka i ziół robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady.
    Robimy robimy to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy ok 1,5 godz. w temperaturze 200 stopni.

Porady

Kiedy rolada będzie już zimna możemy usunąć nici.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować