faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

  • 10 min

idealna przekąska do piwa lub dodatek do obiadu

  • 10 min

Składniki:

  • 10-15 dużych pieczarek
    papryka zielona, żółta i czerwona
    szczypiorek
    cebula
    jajka ugotowane na twardo
    ser żółty

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jajka gotujemy na twardo
  • 2. następnie myjemy pieczarki oraz pozbawiamy je ogonka i blaszki
  • 3. szczypiorek, odciente części pieczarek, cebulę i papryki oraz jajko wrzucamy do blendera i ucieramy do powstania jednolitej papki ( czasami składniki można wcześniej podsmażyć na patelni, ale w przypadku dobrze rozgrzanego piekarnika nie jest to konieczne, bo zewnętrzna pieczarka może nam się niewystarczająco spiec)
  • 4. następnie uzyskaną papkę wkładamy w kapelusze pieczarek i wszystko wsadzamy na 200 stopni do piekarnika na około 15 minut. oczywiście wszystko zależy od piekarnika więc kolor należy kontrolować. Gdy pieczarki zrobią się ciemne, kładziemy ser pokrojony w plastry lub starty na tarce. Po jego rozpuszczeniu danie jest gotowe.

Komentarze

Podobne przepisy