Faszerowane kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepki obrać i obgotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odkroić wierzchy i wydrążyć miąższ pozostawiając ścianki grubości 1 cm.
2.Miąższ drobno posiekać. Marchew i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę. Kuskus ugotować wg. przepisu na opakowaniu w wywarze z kostki rosołowej. Pieczarki drobno pokroić, przesmażyć na oliwce, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Przesmażyć. Dodać ugotowaną marchewkę, pietruszkę, pokrojony miąższ z kalarepek oraz kaszkę kuskus. Chwilę smażyć razem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Powstałym nadzieniem napełnić kalarepki, na wierzch położyć odrobinę masła i zapiekać w piekarniku ok. 10 minut.
Komentarze