Faszerowane kalarepki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Nadzienie do nich przyprawiam zawsze na pikantnie. Można je wykorzystać do faszerowania papryki, też będą super smakować.

  • 45 min

Składniki:

  • 5 kalarepek
    ½ opakowania kaszki kuskus
    4 pieczarki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 kostka rosołowa
    1 łyżeczka masła
    Sól, pieprz do smaku
    Oliwa z oliwek

Faszerowane kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki obrać i obgotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odkroić wierzchy i wydrążyć miąższ pozostawiając ścianki grubości 1 cm.
  • 2. Miąższ drobno posiekać. Marchew i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę. Kuskus ugotować wg. przepisu na opakowaniu w wywarze z kostki rosołowej. Pieczarki drobno pokroić, przesmażyć na oliwce, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Przesmażyć. Dodać ugotowaną marchewkę, pietruszkę, pokrojony miąższ z kalarepek oraz kaszkę kuskus. Chwilę smażyć razem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Powstałym nadzieniem napełnić kalarepki, na wierzch położyć odrobinę masła i zapiekać w piekarniku ok. 10 minut.

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Komentarze

Podobne przepisy