Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam mało czasu, więc gotuję wyłącznie według sprawdzonych przepisów.

Składniki:

  • ● po 1/2 kg ryżu, kaszy gryczanej i mielonego mięsa
    ● 8-10 papryk
    ● 3 cebule
    ● główka czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2 jajka
    ● przyprawa uniwersalna
    ● olej
    ● 1/2 słoika przecieru pomidorowego

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko. Jedno jajko rozkłócamy,
    mieszamy z kaszą. Wsypujemy do wrzącej wody i także
    gotujemy na sypko. Cebule i czosnek obieramy. Cebule
    kroimy w kostkę i szklimy na oleju na złoto. Czosnek
    przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Mieszamy
    z ryżem i kaszą. Dodajemy mięso i jajko. Mieszamy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Papryki myjemy, odcinamy
    wierzchy, usuwamy
    gniazda nasienne. Napełniamy
    farszem, przykrywamy.
    Układamy w naczyniu
    żaroodpornym. Przecier rozrabiamy
    ze szkl. wody i przyprawa uniwersalna.
    Podlewamy papryki.
    Pieczemy pod przykryciem
    ok. 1,5 godziny w 190 °C.

Notka redakcyjna

PPK_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy