Pracuję jako dekorator w sklepie odzieżowym i bardzo lubię swoją pracę. Jestem szczęśliwą mężatką i w wolnych chwilach lubię gotować dla męża. Fasolka jest bardzo prosta i tania.
Składniki:
● 40 dag fasoli Jaś
● 1/2 kg mięsa, np. łopatki
● 1 kiełbasa zwyczajna
● 1 czerwona papryka
● 2 pomidory
● 1 cebula
● 20 dag marchewki z groszkiem
● przecier pomidorowy
● maggi
● sól, pieprz
● 2 szklanki wody
● łyżka mąki
● tłuszcz do smażenia
Fasolka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę dzień wcześniej zalewamy
wodą i odstawiamy
2.Mięso i cebulę kroimy w niewielką
kostkę i smażymy. Pozostałe
składniki również kroimy
w kost kę. W tym czasie gotujemy
fasolę.
3.Mięso przekładamy do garnka
z fasolą, zalewamy wodą,
dodajemy maggi, pieprz i sól.
Mieszamy i gotujemy na małym
ogniu ok. 20 minut.
4.Do fasoli z mięsem dodajemy
pokrojoną kiełbasę, pomidory,
paprykę i marchewkę z groszkiem. Dodajemy przecier pomidorowy.
Gotujemy ok. 20 minut,
a na koniec zaklepujemy mąką,
by potrawa zgęstniała. Podajemy
z pieczywem.
Porady
Kiełbasę przed dodaniem do fasoli możemy podsmażyć.
Komentarze