Fasola z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lubię małą, białą fasolkę Jaś. Zawsze jak robię po bretońsku, to w większej ilości, by to co zostanie przełożyć w słoiczki i pasteryzować na kiedyś tam. Bo te kupne są nie do zjedzenia. Moja dzisiejsza propozycja to właśnie taka mała fasolka ze świeżymi pomidorami, oraz kawałkiem chudego mięsa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • * pół kg fasolki ekologicznej białej
    * kg świeżych pomidorów
    * łyżka przecieru pomidorowego
    * łyżka oliwy z oliwek
    * sól, pieprz do smaku
    * ulubione zioła
    * 30 dag chudej wędliny drobiowej

Fasola z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Ugotować do miękkości. Odlać wodę. Rozgrzać oliwę, przesmażyć wędlinę bądź mięso. Można dodać czosnek i cebulkę. Pomidory pokroić w kostkę. Przesmażyć, dodać przyprawy i zioła. Całość dusić razem z fasolą. Zagotować. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy