Fasola z kiełbasą i pomidorami "na bogato"

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszne danie na bazie fasolki i kiełbasy z dodatkiem pieczarek i pomidorów. Znacznie ciekawsze i smaczniejsze niż tradycyjna fasolka po bretońsku. Warto spróbować, zwłaszcza, że przygotowanie go jest proste i szybkie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b:
    500 g dobrej jakościowo kiełbasy (cienkiej)
    500 g pieczarek
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 pomidor malinowy (ok. 150g)
    3 pomidory żółte (ok. 200g)
    1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju (odsączonych z zalewy)

    składnik podstawowy dodatkowy:
    1 puszka fasoli białej
    1 puszka fasoli czarnej

    składniki robocze:
    1 łyżka oleju spod pomidorów
    1 płaska łyżeczka czosnku suszonego mielonego
    1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
    1 płaska łyżeczka przyprawy myśliwskiej
    szczypta chili
    ew. szczypta soli

    dekoracja:
    półplasterki żółtego pomidora
    listki rukoli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasola z kiełbasą i pomidorami "na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w grubsze półplasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do rondla.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, przekładamy na patelnię z tłuszczem od smażenia kiełbasy i smażymy do odparowania płynu. Przekładamy do rondla z kiełbasą.
  • 3. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojone w paski pomidory suszone oraz pokrojonego w kostkę pomidora malinowego. Wsypujemy przyprawy: czosnek suszony, paprykę wędzoną, przyprawę myśliwską i chili. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
  • 4. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę białą i czarną i podgrzewamy kolejne 10 minut. Ewentualnie doprawiamy szczyptą soli. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, podlewamy niewielką ilością wody.
  • 5. Żółte pomidory kroimy w kostkę, odkładając kilka półplasterków do dekoracji. Przed podaniem dodajemy je do potrawy, mieszamy i już nie podgrzewamy.
  • 6. Porcje fasolki dekorujemy odłożonymi półplasterkami żółtych pomidorów i listkami rukoli. Podajemy z dodatkiem pieczywa lub bez dodatków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kiełbasa Pieczarki Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować