Pyszne danie na bazie fasolki i kiełbasy z dodatkiem pieczarek i pomidorów. Znacznie ciekawsze i smaczniejsze niż tradycyjna fasolka po bretońsku. Warto spróbować, zwłaszcza, że przygotowanie go jest proste i szybkie.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu b:
500 g dobrej jakościowo kiełbasy (cienkiej)
500 g pieczarek
1 puszka pomidorów krojonych
1 pomidor malinowy (ok. 150g)
3 pomidory żółte (ok. 200g)
1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju (odsączonych z zalewy)
Fasola z kiełbasą i pomidorami "na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w grubsze półplasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do rondla.
2.Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, przekładamy na patelnię z tłuszczem od smażenia kiełbasy i smażymy do odparowania płynu. Przekładamy do rondla z kiełbasą.
3.Dodajemy pomidory z puszki, pokrojone w paski pomidory suszone oraz pokrojonego w kostkę pomidora malinowego. Wsypujemy przyprawy: czosnek suszony, paprykę wędzoną, przyprawę myśliwską i chili. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
4.Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę białą i czarną i podgrzewamy kolejne 10 minut. Ewentualnie doprawiamy szczyptą soli. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, podlewamy niewielką ilością wody.
5.Żółte pomidory kroimy w kostkę, odkładając kilka półplasterków do dekoracji. Przed podaniem dodajemy je do potrawy, mieszamy i już nie podgrzewamy.
6.Porcje fasolki dekorujemy odłożonymi półplasterkami żółtych pomidorów i listkami rukoli. Podajemy z dodatkiem pieczywa lub bez dodatków.
Komentarze