Rozgrzewająca fasola z przyprawami, dzięki którym krew w żyłach zaczyna krążyć szybciej. Danie pożywne, dodające energii. Jest zdrowe także dzięki dodatkowi kaszy.
Pikantna fasola z kaszą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalać 2 litrami zimnej wody,odstawić na minimum 4 godziny. Odcedzić. Uwaga: fasolę najlepiej moczyć przez całą noc.
2.Kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła (według przepisu znajdującego się na opakowaniu).
3.Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać boczek, smażyć jeszcze 2 minuty (mieszając),zdjąć z ognia.
4.Marchew obrać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę.
5.Do 3 litrowego garnka wlać 2 litry bulionu, dodać fasolę, czosnek, marchew, przyprawy, podsmażoną cebulę oraz boczek, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 50 minut pod przykryciem.
6.Do gotującego się dania dodać pastę ajvar i pomidory, gotować jeszcze 10 minut. Całość wymieszać z kaszą.Udekorować natką pietruszki i płatkami kolorowej papryki. Podawać na gorąco.
Komentarze