Fasola mung w filetem i warzywami

0 (0 ocen)

Tak przygotowaną fasole możemy też podawać na zimno. Fasola mung jest delikatna w smaku, więc możemy dowolnie łączyć ją z sezonowymi warzywami i ulubionym mięsem. Polecam ją nie tylko ze względu na jej smak, ale także właściwości zdrowotne.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 250 gram fasoli mung,
    • 1 średniej wielkości brokuł,
    • 1 duża marchew,
    • 2 cebule,
    • 1 podwójny filer z kurczaka,
    • olej,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • mały pęczek natki pietruszki,

Fasola mung w filetem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moczenie fasoli 1. Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją około 15-20 minut. Fasole solimy dopiero pod koniec gotowania. Gotową odcedzamy.
  • ugotowany  brokuł 2. Brokuł dzielimy na różyczki. Podzielony gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Gotowy wyjmujemy z wody.
  • dodanie marchwi 3. Cebule kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojonego w kostkę fileta. Całość doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew.
  • łącznie składników 4. Gdy marchew i mięso będą miękkie do dania dodajemy ugotowaną fasolę, brokuł i pokrojoną natkę pietruszki. Całość ewentualnie doprawiamy do smaku, porcjujemy i podajemy na ciepło.

Komentarze

Podobne przepisy