Tak przygotowaną fasole możemy też podawać na zimno. Fasola mung jest delikatna w smaku, więc możemy dowolnie łączyć ją z sezonowymi warzywami i ulubionym mięsem. Polecam ją nie tylko ze względu na jej smak, ale także właściwości zdrowotne.
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 250 gram fasoli mung,
• 1 średniej wielkości brokuł,
• 1 duża marchew,
• 2 cebule,
• 1 podwójny filer z kurczaka,
• olej,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• mały pęczek natki pietruszki,
Fasola mung w filetem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją około 15-20 minut. Fasole solimy dopiero pod koniec gotowania. Gotową odcedzamy.
2.Brokuł dzielimy na różyczki. Podzielony gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Gotowy wyjmujemy z wody.
3.Cebule kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojonego w kostkę fileta. Całość doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew.
4.Gdy marchew i mięso będą miękkie do dania dodajemy ugotowaną fasolę, brokuł i pokrojoną natkę pietruszki. Całość ewentualnie doprawiamy do smaku, porcjujemy i podajemy na ciepło.
Komentarze