Ekspresowe zapiekanki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczne, ekspresowe zapiekanki. Można je dowolnie urozmaicać, dodać pomidora (ja dodałam na 2), wędliny, kiełbasy, a nawet słodkiego ananasa. Ja zrobiłam je w wersji klasycznej, z pastą pieczarkową i serem.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 części dowolnego pieczywa, może być chleb (tutaj chleb drwalski), połówki bułek, bagietka
    10 dużych, obranych pieczarek
    1 cebula
    1/2 szklanki startego sera żółtego
    1 łyżeczka sosu sambal oelek
    1 łyżka masła

    Przyprawy:

    sól, pieprz, majeranek, bazylia

Ekspresowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Gdy się lekko zarumieni doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem. Pieczarki kroimy w kostkę (wielkość dowolna, ponieważ będą mielone) i dorzucamy do cebuli. Dusimy ok 5 minut.
  • zapiekanki 2. Gotowe pieczarki przekładamy do blendera i mielimy (nie za drobno!). W razie potrzeby pastę doprawiamy.
  • 3. Pieczywo smarujemy sosem sambal oelek, ale bardzo ostrożnie, ponieważ jest dość ostry, nakładamy sporą porcję pieczarek i zasypujemy startym żółtym serem. Podpiekamy w funkcji termoobieg w 200*C przez ok 6 minut. Po wyciągnięciu posypujemy bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy