Eklery z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Przepis mam jeszcze ze szkoły gastronomicznej.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka zimnej wody
    ½ kostki margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    Nadzienie:
    500ml kremówki 36%
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 śmietan fix

Eklery z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczanie tłuszczu w wodzie 1. Wodę zagotować z cukrem. Odstawić.
  • ciasto 2. Wsypać jednym ruchem całą ilość mąki, mieszając energicznie do utworzenia się kluchy. Położyć ponownie na palnik przez ok 3 min cały czas mieszając.
  • wbijanie jajek 3. Ostudzić, wbijać po 1 jajku, mieszając.
  • formowanie eklerów 4. Formować eklery za pomocą szprycy i piec 30 min w temp. 200 st C.
  • śmietana 5. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietan fix, chwilę ubijając.
  • nadziwanie 6. Każdy ekler przekroić wzdłuż na połowę, nadziewać śmietaną i przykryć wierzchem eklera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy