dziwak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pomysł na to ciasto powstał pod wpływem konieczności zrobienia ciasta na szybko. Nazwałam go tak, bo to połączenie kilku pomysłów i ciasto choć można powiedzieć "dziwne" wyszło pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 jajko

    Krem:
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    25 dag margaryny
    cukier waniliowy
    2 szklanki mleka w proszku pełnego (nie to granulowane odtłuszczone, bo wtedy krem jest bez smaku, najlepsze takie w granatowym opakowaniu)

    Kokos:
    50 g kokosu i 2 łyżki cukru zrumienić na 2 łyżkach masła.

Dziwak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, kakao, margarynę, cukier i przyprawę zagotować, wystudzić. Dodać resztę składników, zmiksować. Piec ok 30 minut w 180*C. Po ostudzeniu przekroić.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem, ostudzić. Margarynę utrzeć do białości, dodawać na przemian po łyżce mleka w proszku i wystudzonego mleka z cukrem.
  • 3. Przekrojone ciasto przełożyć 3/4 kremu, resztę na wierzch, posypać prażonym kokosem.

Porady

Na dużą blachę lepiej zrobić z 1.5 porcji, jedna porcja wystarcza na małą kwadratową blachę 24*24 cm, inaczej ciasto będzie za niskie i nie da się przekroić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy