Dziwak

4.49 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • forma 25/35 cm.

    CIASTO:
    25 dag cukru pudru
    25 dag margaryny
    4 żółtka
    60 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kwaśnej śmietany

    Jabłka:
    75 dag jabłek (użyłam 1 kg)
    cukier i cynamon do smaku

    MAK:
    15 dag maku
    3 jajka
    5 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    15 dag bakalii
    1 łyżka miodu płynnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olejek migdałowy

    Masa:
    25 dag masła
    cukier puder do smaku
    1 galaretka (użyłam czerwonej)
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Dziwak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części i rozwałkować. Dwie części wyłożyć do 2 foremek (podpiekłam obie 10 - 15 min. w temp. 180*C ): na jeden placek rozłożyć mak i przykryć ciastem, na drugi rozłożyć jabłka i przykryć ciastem. Piec w temp. 180*C przez ok. 30 - 40 min.
  • 2. JABŁKA:
    Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczach. Odcisnąć nadmiar soku. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyłożyć na ciasto.
  • 3. MAK:
    Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mak, miód, olejek, proszek do pieczenia i dalej ucierać. Ubić pianę z białek. Dodać do maku, wmieszać bakalie i całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
  • 4. MASA:
    Masło utrzeć z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i do utartego masła stopniowo wlewać tężejącą galaretkę.
  • 5. PRZEŁOŻENIE PLACKA:
    Ciasto z makiem - masa - ciasto z jabłkami - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować