Dziczyzna ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tato jest myśliwym, więc cieszymy się smakiem dziczyzny na różne sposoby oto jeden z nich.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 40 dag polędwicy lub schabu bez kości
    1 bułka wrocławska
    łyżka mąki,
    2 łyżki smalcu,
    30 dag szpinaku,
    4 łyżki śmietany,
    żółtko,
    sól,
    pieprz,
    3 ząbki czosnku,
    tymianek,
    jałowiec

Dziczyzna ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić na plastry, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować filety, nadać im kształt wydłużonego liścia. Posypać przyprawami i częścią mąki, podsmażyć z obu stron. Dusić ok 40 min. Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, posiekać, wymieszać ze śmietaną, żółtkiem i rozgniecionym czosnkiem, chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem do smaku. Bułkę pokroić na kromki grubości 3 cm, wydrążyć środki, pozostawiając cienką warstwę na spodzie, usmażyć, napełnić szpinakiem, przykryć 2 filetami.

Porady

Można podać z ziemniakami z wody i mizerią

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy