Dżem czereśniowo-porzeczkowy

  • wyświetlono: 76 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jeśli lubicie niezbyt słodkie dżemy to polecamy taki.

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg czereśni
500 g porzeczki
1 szklanka cukru
2 opakowania żelfixu (bez cukru)

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem czereśniowo-porzeczkowy

  • Dżem czereśniowo-porzeczkowy1. Czereśnie umyłem, wypestkowałem. Zasypałem cukrem. Odstawiłem, aby puściły sok.
    Gotowałem na małym ogniu, mieszając czasami. Po ok. 2godzinach dodałem porzeczki. Gotowałem dalej, aż masa zgęstniała. Wtedy dodałem żelfix bez cukru. Odstawiłem.
    Następnego dnia ponownie zagotowałem, gorący dżem przełożyłem do wysterylizowanych słoików. Pasteryzowałem w piekarniku 90 stopni przez 20 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

porzeczkiCzereśniesmaki lataprzetwory owocowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-25or9hp

Dodane przez: Habibi

Dżem porzeczkowy czerwono-czarny z imbirem

Smaczny prosty lekki dżemik z mieszanych...

Kompot czereśniowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kompot czereśniowy

Ze wszystkich kompotów to czereśniowy...

Kompot czereśniowy

Dodane przez: kamilab

Kompot czereśniowy

Smaczny kompot na zimę.

Frużelina czereśniowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Frużelina czereśniowa

W tak małym słoiczku mieści się...

Konfitura czereśniowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Konfitura czereśniowa

Czas przetworów, zamykamy w słoiki...

dżem

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z czereśni

Niestety, sezon na czereśnie i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE