Dynia zapiekana pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dynia zapiekana pod beszamelową pierzynką z dodatkiem żółtego sera to pyszna propozycja na niecodzienną kolację lub dodatek do głównego dania.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg dyni
    1/3 szkl bulionu warzywnego
    6 łyżek startego żółtego sera

    sos
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 szkl mleka
    3 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki startego żółtego sera
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki

Dynia zapiekana pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Dynię (waga bez skórki z miąższu) koimy w niewielką kostkę i rozkładamy równomiernie w naczyniu. Skrapiamy bulionem.

  • 2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Zasmażka nie powinna być ciemna. Dolewamy mleko i gotujemy. Do gęstego sosu dodajemy śmietanę, ser, sól, biały pieprz.
  • 3. Gorącym beszamelem zalewamy dynię, posypujemy serem i natką pietruszki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy