Tak przygotowane danie możemy podawać do ryżu jako danie gorące. Ja i moja rodzina chętnie jemy je także do chleba. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i syte :)
Składniki:
Składniki:
• 1-1, 3 kg dyni ( miąższu, już po obraniu i usunięciu pestek),
• 60 dag kiełbasy,
• 2 czerwone papryki,
• Spory pęczek natki pietruszki,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Świeżo mielona sól morka,
• 2 duże cebule,
• Olej do smażenia,
• Około0,5 litry przecieru pomidorowego
Dynia z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju.
2.Kiełbasę kroimy na dość duże kawałki (kostkę) i dodajemy do cebuli. Chwilkę razem smażymy.
3.Następnym dodanym składnikiem jest pokrojona w kostkę papryka.
4.Dynię kroimy grubą kostkę i dodajemy do całości. Potrawkę podlewamy przecierem, doprawiamy do smaku i gotujemy. Dynia powinna być miękka, ale zachować swój kształt.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy.
Danie porcjujemy. Podajemy na ciepło.
Komentarze