Dynia po mazursku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetna alternatywa dla ziemniaków, jako dodatku do mięs lub postne danie główne.

  • 30 min

Składniki:

  • dynia 1 kg
    ziemniaki 0,5 kg
    mleko ½ szklanki
    woda ½ szklanki
    sól
    słonina z cebulą lub masło na okrasę

Dynia po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małe części, zalać wrzącą wodą i podgotować powoli. Dynię obrać, pokroić na takie kawałki jak ziemniaki, dodać do nich, wlać gorące mleko, przyprawić solą i ugotować do miękkości, odparowując wywar; ziemniaki mają się lekko rozgotować.
    Słoninę stopić, zrumienić skwarki, podsmażyć na niej cebulę. Polać dynię z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy