Dynia faszerowana kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną zalać szklanką wody , posolić i ugotować do miękkości. Dynię przekroić na pół , wydrążyć miąższ , pokroić w kostkę. Gotować około 10 min w osolonej wodzie, osączyć. Suszone pomidory i żurawinę osączyć, pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Połączyć z kaszą jaglaną,suszonymi pomidorami,miąższem dyni, pastą, jajkiem ,solą i pieprzem. Połówki dyni napełnić farszem , ułożyć na blasze, piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypać serem żółtym i jeszcze piec przez kolejne 15 min. Przed podaniem dynię posypać natką pietruszki.
Komentarze