1 dynia piżmowa
1/2szklanki kaszy jaglanej
10 dkg żółtego sera
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 dkg pasty z tajskiej bazylii( mały słoik)
1 słoiczek suszonych pomidorów z żurawiną w oliwie
natka pietruszki
1 jajko
sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Dynia faszerowana kaszą jaglaną
1.
Kaszę jaglaną zalać szklanką wody , posolić i ugotować do miękkości. Dynię przekroić na pół , wydrążyć miąższ , pokroić w kostkę. Gotować około 10 min w osolonej wodzie, osączyć. Suszone pomidory i żurawinę osączyć, pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Połączyć z kaszą jaglaną,suszonymi pomidorami,miąższem dyni, pastą, jajkiem ,solą i pieprzem. Połówki dyni napełnić farszem , ułożyć na blasze, piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypać serem żółtym i jeszcze piec przez kolejne 15 min. Przed podaniem dynię posypać natką pietruszki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze