Dynia faszerowana kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczona dynia jak u mojej mamy, z nadzieniem z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
    1/2szklanki kaszy jaglanej
    10 dkg żółtego sera
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    10 dkg pasty z tajskiej bazylii( mały słoik)
    1 słoiczek suszonych pomidorów z żurawiną w oliwie
    natka pietruszki
    1 jajko
    sól, pieprz

Dynia faszerowana kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną zalać szklanką wody , posolić i ugotować do miękkości. Dynię przekroić na pół , wydrążyć miąższ , pokroić w kostkę. Gotować około 10 min w osolonej wodzie, osączyć. Suszone pomidory i żurawinę osączyć, pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Połączyć z kaszą jaglaną,suszonymi pomidorami,miąższem dyni, pastą, jajkiem ,solą i pieprzem. Połówki dyni napełnić farszem , ułożyć na blasze, piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypać serem żółtym i jeszcze piec przez kolejne 15 min. Przed podaniem dynię posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy