Dynia faszerowana kaszą jaglaną

  • wyświetlono: 88 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pieczona dynia jak u mojej mamy, z nadzieniem z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów.

Świeca Urszula
  • 4 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

1 dynia piżmowa
1/2szklanki kaszy jaglanej
10 dkg żółtego sera
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 dkg pasty z tajskiej bazylii( mały słoik)
1 słoiczek suszonych pomidorów z żurawiną w oliwie
natka pietruszki
1 jajko
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Dynia faszerowana kaszą jaglaną

  • 1. Kaszę jaglaną zalać szklanką wody , posolić i ugotować do miękkości. Dynię przekroić na pół , wydrążyć miąższ , pokroić w kostkę. Gotować około 10 min w osolonej wodzie, osączyć. Suszone pomidory i żurawinę osączyć, pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Połączyć z kaszą jaglaną,suszonymi pomidorami,miąższem dyni, pastą, jajkiem ,solą i pieprzem. Połówki dyni napełnić farszem , ułożyć na blasze, piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypać serem żółtym i jeszcze piec przez kolejne 15 min. Przed podaniem dynię posypać natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkasuszone pomidoryobiaddynia piżmowadynia faszerowanapasta z bazyliidynia z kaszą jaglaną

Komentarze

Podobne przepisy

FASZEROWANE PIECZONE POMIDORY

Dodane przez: Ostra Na Słodko

FASZEROWANE PIECZONE POMIDORY

Dziś mam dla Was pomysł własnie...

Jajka faszerowane pastą warzywną

Dodane przez: bogusia82

Jajka faszerowane pastą warzywną

Jajka faszerowane bardzo często...

jajka

Dodane przez: viki2903

Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

Jajka faszerowane w chrupiącej...

Papryczki faszerowane

Dodane przez: czarrna

Papryczki faszerowane

Danie z serii "przekąski na mecz"...

Marmurkowe faszerowane jajka zielonym groszkiem

Dodane przez: Joanna Kryla

Marmurkowe faszerowane jajka zielonym groszkiem

Bardzo efektowne jajka faszerowane...

Pieczarki faszerowane

Dodane przez: Kristine

Pieczarki faszerowane

Są przepyszne.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE