Drożdżówki z jabłkami

0 (0 ocen)

Świetnie sprawdzą się na podwieczorek dla Waszych pociech.

Składniki:

  • Ciasto: (na ok. 18 sztuk)
    3 szklanki mąki
    65 g masła
    0,5 szklanki mleka
    2 jajka
    25 g świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    szczypta soli

    Nadzienie
    Nadzienie:
    5-6 jabłek (dużych)
    ok. 3 łyżki cukru
    cynamon (opcjonalnie)

    jajko do posmarowania

Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z jabłkami 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać ciepłe mleko i dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Drożdżówki z jabłkami 2. Do przesianej maki wlać rozczyn, wlać roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło, resztę cukru i sól. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • Drożdżówki z jabłkami 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać cukier i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie a woda odparuje. Nie rozgotować. Ostudzić.
    Ciasto rozwałkować na ok.1-1,5 cm i wycinać koła a w środku zrobić wgłębienie.
  • Drożdżówki z jabłkami 4. Napełnić jabłkami, można posypać cynamonem.
    Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy