DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI

3.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z serem i jabłkami to świetna propozycja na śniadanie lub kolację do szklanki mleka. Idealnie sprawdzą się w szkole czy też pracy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
    250 ml ciepłego mleka,
    25 g świeżych drożdży,
    100 g cukru,
    3 jajka,
    100 g masła (roztopionego),
    Masa serowa;

    250 g twarogu półtłustego,
    1 jajko,
    2 łyżki cukru pudru.
    Dodatkowo;

    3-4 jabłka,
    Kruszonka;

    150 g mąki pszennej,
    100 g cukru ,
    100 g masła.
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z serem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować.

    Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, jajka, pozostały cukier i zagniatamy ciasto. Możemy zrobić to miksrem z hakiem. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

    Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki. U mnie wyszło 12 sztuk. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej bułeczce robimy lekki dołeczek.

    Twaróg mieszamy z jajkiem i cukrem pudrem. Cukier pudrem wsypujemy po troszku i próbujemy między czasie. Każdy twaróg ma inną kwaśność i możemy nie potrzebować tyle cukru lub będzie trzeba wsypać więcej. Wsypujemy tyle aby tam pasowało smakiem.

    Twaróg wykładamy w dołeczki przygotowanych bułeczek.

    Jabłka obieramy pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grubsze piórka.

    Masło, mąkę i cukier mieszamy z sobą palcami tworząc sypką kruszonkę.

    Na ser układamy 3-4 kawałki jabłkek i posypujemy kruszonką.
    Tak przygotowane bułeczki drożdżowe pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół. Upieczone bułeczki drożdżowe z serem i jabłkami studzimy na kratce. Ustudzone bułeczki posypujemyy cukrem pudrem.

    Drożdżówki możemy również polać lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą.


    Polecam przygotowanie drożdżowych bułeczek z sereem i jabłkami oraz słodką kruszonką.

    Smacznego ;)

Porady

Bułeczki zachowują również świeżość na drugi dzień. Będą idealne na śniadanie lub kolację do szklanki mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować