Drożdżówka z kruszonką orzechową

0 (0 ocen)

U mnie sezon na owoce jeszcze się nie zaczął, więc wykorzystałam konfiturę z borówek :)

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
    50 dkg mąki
    10 dkg margaryny
    1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    5 dkg drożdży

    kruszonka:
    75 g margaryny
    50 g mąki
    50 g cukru
    50 g mielonych orzechów

    dodatkowo:
    1 słoik konfitury z borówki amerykańskiej (250 ml)

Drożdżówka z kruszonką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, 2 łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka wymieszać i odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Z mąki, rozpuszczonej margaryny, cukru, reszty mleka i zaczynu wyrobić ciasto. Odstawić do wrośnięcia.
  • 2. 1/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy (18 cm). Resztę ciasta rozwałkować, rozsmarować konfiturę i pociąć w paski. Paski zwinąć i ułożyć na rozwałkowanym spodzie. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto z kruszonką 3. Przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto.
  • Upieczone ciasto 4. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy