Drożdżowe zajączki

0 (0 ocen)

Szczególnie dzieciom przypadną do gustu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    1 opakowanie suszonych drożdży
    6 łyżek rozpuszczonego masła
    1 jajko
    dodatkowo:
    dowolny dżem

Drożdżowe zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowe zajączki 1. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli, mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, następnie dodać je do mąki, dolać masło i wbić jajko. Przy pomocy robota wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
    Foremki w kształcie zajączków dobrze wysmarować masłem
  • drożdżowe zajączki 2. i na dnie ułożyć troszkę ciasta na ciasto porcję dżemu i przykryć ciastem, odstawić do podrośnięcia.
  • drożdżowe zajączki 3. Piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć zajączki z foremek i ozdobić lukrowymi pisakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy