Drożdżowe zajączki

4.5 (153 ocen)

Mega fantastyczne zajączki wykonane z ciasta drożdżowego. Do wielkanocnego koszyczka idealne.

Składniki:

  • Ciasto :
    30g drożdży
    2 jajka
    4 szklanek mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    10 łyżek cukru
    80g margaryny

    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania zajączków
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy drożdże w 1/3szkl. letniego mleka razem z 2 łyżkami mąki i 2łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły. Jajka, mąkę, pozostałe mleko i cukier wsypać do miski dodając do nich wyrośnięty rozczyn. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy stopniowo do wszystkich składników.Wyrabiamy ciasto. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
  • 2. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 10większych i mniejszych kulek. Zostaw jeden kawałek z którego formujemy wałek z którego będziemy wycinać kawałki na uszy.
  • 3. Każdą dużą kulkę połacz z małą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem. Z wałka ciasta wycinaj wąskie paski układając je na głowie zająca. Za pomocą patyczka dociśnij uszy na głowie. Odstaw pod przykryciem na ok 20min do wyrośnięcia.
  • 4. Posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem. Piec 20-25min w 180C. Udekoruj zajączki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować