Drożdżowe zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy drożdże w 1/3szkl. letniego mleka razem z 2 łyżkami mąki i 2łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły. Jajka, mąkę, pozostałe mleko i cukier wsypać do miski dodając do nich wyrośnięty rozczyn. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy stopniowo do wszystkich składników.Wyrabiamy ciasto. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
2.Po wyrośnięciu ciasto podziel na 10większych i mniejszych kulek. Zostaw jeden kawałek z którego formujemy wałek z którego będziemy wycinać kawałki na uszy.
3.Każdą dużą kulkę połacz z małą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem. Z wałka ciasta wycinaj wąskie paski układając je na głowie zająca. Za pomocą patyczka dociśnij uszy na głowie. Odstaw pod przykryciem na ok 20min do wyrośnięcia.
4.Posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem. Piec 20-25min w 180C. Udekoruj zajączki.
Komentarze