Zajączki drożdżowe

4.99 (171 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne a na dodatek słodko wyglądają :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    35g drożdży
    80g cukru
    250ml ciepłego mleka
    60g rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    2 jajka (1 jajko jest do posmarowania zajączków)
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.99 (171 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Zajączki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do większej miski, zrobić dołek. Drożdże rozkruszyć do dołka, dodać 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę.
  • image-0yu3ru0 2. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch z głową za pomocą roztrzepanego jajka. Kawałek ciasta cienko rozwałkować złożyć na pół i pokroić na 18 cienki pasków i tak powstały uszy. Za pomocą wykałaczki wcisnąć je delikatnie w głowę zajączka. Z reszty ciasta zrobić 9 małych kulek i przykleić za pomocą jajka z tyłu zajączka i tak powstał ogonek. Zajączki posmarować jajkiem i piec około 20 min w 180C-200C. Udekorować np. cukrowymi pisakami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować