Drożdżowe serca z makiem

0 (0 ocen)

Drożdżowe serca ze smaczną masą makową z nutą pomarańczy. Najlepsze w tych drożdżówkach jest to, że w każdym kęsie jest mak.

Składniki:

  • CIASTO:
    500g mąki pszennej
    25g drożdży
    1/4 szklanki cukru
    85g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    1 szklanka mleka
    szczypta soli

    NADZIENIE:
    250g maku
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka skórki z pomarańczy
    1 białko
    1 łyżka miodu prawdziwego płynnego

Drożdżowe serca z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1tfd6l5 1. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na całą noc. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i odrobiną ciepłego mleka (składniki pobrane z podanych) odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Kiedy drożdże ruszą wlać resztę mleka, cukru, sól, roztrzepane jajka i rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
    MASA MAKOWA Wodę odsączyć i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać cukier, miód i skórkę z pomarańczy. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej.
    Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść jeszcze raz i cienko rozwałkować. Wycinać paski o wymiarach ok 10x12cm. Rozsmarować masę i zwinąć ciasto w rulonik wzdłuż krótszego boku.
  • image-1uusqwm 2. Złożyć na pół sklejając końce. Nożem rozciąć na pół rulonik, nie docinając do końca. Wyłożyć na boki, tak aby masę makową było widać. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez ok 15min. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy