Drożdżowe muffiny z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy.W miseczce kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy.
2.Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę mleka, jajko, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Mieszamy, dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy na gładkie ciasto.
3.Dodajemy rodzynki i wgniatamy je w ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
4.Formujemy z ciasta kuleczki i wkładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papilotkami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
5.Pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 170 stopni.
Komentarze