Drożdżowe muffiny z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie ma nic lepszego od chrupiącej skórki ciasta drożdżowego i aromatycznego miękkiego środka :)

  • 60 min

Składniki:

  • NA 12 SZTUK

    250g mąki
    75ml mleka
    1 jajko
    50g masła
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    30g drożdży
    szczypta soli
    100g rodzynek

Drożdżowe muffiny z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy.W miseczce kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę mleka, jajko, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Mieszamy, dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • 3. Dodajemy rodzynki i wgniatamy je w ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
  • 4. Formujemy z ciasta kuleczki i wkładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papilotkami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
  • Drożdżowe muffiny z rodzynkami 5. Pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy